Producătorii de pomușoare din Moldova interesați de sporirea competitivității fructelor

aprilie 16, 2019

Peste o sută de producători de pomușoare din toate regiunile Republicii Moldova s-au întrunit astăzi în cadrul Conferinței naționale ”Pomușoarele Moldovei: dezvoltare prin inovație și schimb de bune practici”, organizată de Asociația Pomușoarele Moldovei cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Participanții au discutat despre inovațiile din sector și despre perspectivele de comercializare a pomușoarelor pe piața regional și cea internațională.

La conferință au fost invitați experți locali și experți din Bosnia și Herțegovina din sectorul de producerea a pomușoarelor care au prezentat producătorilor moldoveni tendințele noi de producere a pomușoarelor. Potrivit organizatorilor, au fost invitați anume experți din Bosnia și Herțegovina, deoarece sectorul de producere a pomușoarelor din această țară a avansat similar celui din Moldova, iar experiența producătorilor de pomușoare bosniaci ar fi relevantă producătorilor moldoveni. Astăzi, Bosnia și Herțegovina se plasează în topul celor mai mari producători de pomușoare din Europa.

Aneta Ganenco, Președintele Asociației Pomușoarele Moldovei, a precizat că deși sectorul de producere a pomușoarelor din Moldova este într-o ascensiune continuă, totuși experiența unor țări ca Bosnia și Herțegovina ne-ar ajuta să evităm dificultățile și să ne dezvoltăm mult mai rapid. La moment, cea mai mare provocare pentru producătorii moldoveni este cum să producă fructe de calitate, rezistente la transportare și cum să identificăm piețele cele mai avantajoase.

Totodată, participanții la conferință vor fi informați despre tehnologiilor de producere a pomușoarelor cu perspective de export, particularități de recoltare a pomușoarelor și cerințele de siguranță a alimentului. De asemenea vor fi discutate cerințele de export a pomușoarelor în funcție de piața de desfacere.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 4 mii ha de plantații de pomușoare a constituit circa 14 mii tone de produse. Suprafețele ocupate de culturile bacifere sunt într-o creștere dinamică în ultimii ani de la 1000 de hectare înregistrate în 2010, până la 4 mii hectare înregistrate în 2018. În anul 2018 exportul de pomușoare a crescut cu 64% și a constituit 2800 de tone, sau cu 1000 de tone mai mult față de anul 2017. Cei mai mari consumatori de pomușoare în UE sunt Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia. Cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșunul, zmeurul, coacăzul negru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *