Cultivator de bacifere-o profesie a viitorului

septembrie 1, 2019

În ultimii ani sectorul bacifer a demonstrat că este unul profitabil, cunoscând o creștere de aproape 20% și care continuă să se dezvolte vertiginos, produsele bacifere fiind tot mai solicitate atât pe piața internă, cât și cea externă. Cu toate acestea, producătorii de pomușoare din Republica Moldova, în procesul de realizare a scopului său de a atinge și menține un nivel înalt de competitivitate a pomușoarelor autohtone, precum și de a asigura calitatea și cantitatea solicitată de consumatori, continuă însă să se confrunte cu anumite constrângeri și bariere în activitatea lor, ceea ce îi pune uneori în dificultatea de a ași realiza obiectivele propuse.
O, problemă acută cu care se confruntă în prezent sectorul de producere a pomușoarelor este lipsa muncitorilor calificați, care reprezintă un impediment major în dezvoltarea ramurii de cultivare a pomușoarelor în Republica Moldova.
Spre exemplu, devine tot mai solicitată meseria de „Cultivator de pomușoare (bacifere)”, meserie, care la moment nu se regăsește în Nomenclatorul Național al Ocupațiilor din Republica Moldova, iar lipsa de specialiști calificați în acest sens devine tot mai acută de la an la an. Astfel, impactul negativ pe care îl are această carență asupra sectorului bacifer în întregime este unul semnificativ.
Din acest considerent, Asociația „Pomușoarele Moldovei” lobează includerea profesiei „Cultivator de bacifere” în Nomenclatorul Național al Ocupațiilor din Republica Moldova, iar obținerea acestei profesii reprezintă una din oferta educațională a instituțiilor de învățământ din țară:
• Școala Profesională din orașul Nisporeni, care va lansa în premieră un program de studiere a meseriei de cultivator și
• Universitatea Agrară de Stat din Moldova, care pregătește specialiști în domeniul agricol, mai bine de 86 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *